Hvad drikker Lillelund?
13: Vi skåler for, at danske Rune fandt lykken i Frankrig
12: Hvorfor går vineksperter op i den gamle og den nye verden?

12: Hvorfor går vineksperter op i den gamle og den nye verden?

October 9, 2019

Nogle vineksperter går så meget op i om en vin kommer fra Europa eller et oversøisk land – den gamle ellere den nye verden – at de kan finde på at hælde den ud, hvis den ikke kommer det rigtige sted fra.  Ifølge vinanmelder og –skribent Niels Lillelund er forskellen dog ikke så stor igen.

Lær mere i et nyt afsnit af Jyllands-Postens vinpodcast ’Hvad drikker Lillelund?’, hvor der også bliver smagt på vin fra henholdsvis ny og gammel verden. En tysk Schloss Johannisberger Gelblack Trocken 2018 (210 kr. H.J. Hansen) og en amerikansk Evergreen Lake Vineyard Dry Riesling 2017 (325 kr. H.J. Hansen).

11: Det er rigtig godt at være en frikadellevin

11: Det er rigtig godt at være en frikadellevin

October 3, 2019

Alle kan lide frikadeller, mener vinanmelder og -skribent Niels Lillelund. Det samme, mener han, skal gøre sig gældende for en frikadellevin - den skal være for alle og gå godt til det meste mad. Men hvad gør en god frikadellevin?

10: Når det rabler for vineksperterne:  Man skulle tro, de havde drukket, når de snakker om ektoplasma og myresaft, men er der mening i galskaben?

10: Når det rabler for vineksperterne: Man skulle tro, de havde drukket, når de snakker om ektoplasma og myresaft, men er der mening i galskaben?

September 19, 2019

Hvordan smager en vin, der bliver beskrevet som granit og bolværk? Det kan være svært at finde de rigtige ord, der kommunikerer smagen af vin. Det ved Niels Lillelund, som i mange år har sat ord på de vine, han anmelder for Jyllands-Posten.

Tryk på playknappen øverst og bliv klogere på anmelderens vin-vokabolarium i Jyllands-Postens podcast ’Hvad drikker Lillelund’, hvor der også bliver smagt på en Domaine Arlaud Bourgogne Roncevie fra 2017 (199 kr. hos Domaine Brandis) og en Domaine Jamet Syrah VDP fra 2017 (149 kr. hos Domaine Brandis).

9: Vin på fad – her betyder størrelsen noget, men med omvendt fortegn

9: Vin på fad – her betyder størrelsen noget, men med omvendt fortegn

September 17, 2019

Fad er ikke bare til opbevaring. Det har faktisk også en stor betydning for, hvordan vinen smager.

I et nyt afsnit af ’Hvad drikker Lillelund?’ fortæller Niels Lillelund, hvordan størrelsen af fadet og træsorten kan påvirke smagen.

De smager denne gang på disse vine:

Marquès de Murrietta Reserva Rioja 2015 - 190 kr. hos Laudrup

Atardi Viñas de Gain, Rioja 2017 – 224 kr. hos Laudrup

8: Hvordan bliver man forelsket i vin?

8: Hvordan bliver man forelsket i vin?

July 4, 2019

Nogle dage er den første tanke, der slår vinanmelder Niels Lillelund, hvad han skal have at spise til aftensmad, og hvilken vin han skal have til. Vinen er en essentiel del af hans liv. Men hvordan startede kærlighedsforholdet, og hvad er vinanmelderens yndlingsvin? 

Niels Lillelund fortæller mere om sig selv og sit forhold til vin i et nyt afsnit af 'Hvad drikker Lillelund?', hvor der også smages på disse vine:

Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape 2016 - 650 kroner hos Sigurd Müller

Château de Beaucastel, Coudolet de Beaucastel, Côtes du Rhône 2016 - 185 kroner hos Sigurd Müller

Domaine Santa Duc – Aux Lieux Dits – Gigondas 2016 - 190 kroner hos Bichel

Domaine Santa Duc – La Crau Ouest – Châteauneuf-du-Pape 2014 – (udsolgt) nye årgange hos Bichel 

7: Du får den vin du betaler for

7: Du får den vin du betaler for

July 4, 2019

Du kan sagtens finde en god billig vin, men i langt de fleste tilfælde kan det godt betale sig at betale for ordentlig vin. Det mener Niels Lillelund, Jyllands-Postens mangeårige vinanmelder. I et nyt afsnit af vin-podcasten 'Hvad drikker Lillelund?', fortæller Niels Lillelund om sammenhængen mellem pris og god vin.

Der smages også på en flaske Clos De Fous, Cabernet Sauvignon, Wurm, Chile fra 2013. Den står til 295 kroner hos Bichel.

6: Vin smager dårligere på dine dårlige dage

6: Vin smager dårligere på dine dårlige dage

July 4, 2019

Hvorfor kan en flaske vin smage himmelsk den ene dag, og forfærdeligt den næste? Vinanmelder Niels Lillelund fortæller, hvordan dit humør kan sætte sig i munden, i et nyt afsnit af 'Hvad drikker Lillelund?'. Vinen ændrer karakter alt efter om du lige er blevet fyret eller forfremmet, mener han. 

Hør også om medvært Palle Weis kan smage, om han er blevet skænket rødvin eller farvet hvidvin, og hvorfor det kan være svært at svare på.

Der bliver smagt på en Maison Chandesais, Beaujolais fra 2017. Den koster 50 kroner i Rema.

5: Kan man tillade sig at give karakterer til vin?

5: Kan man tillade sig at give karakterer til vin?

July 4, 2019

tjerner?

Niels Lillelund har i mange år tildelt karakterer til adskillelige vine, men hvordan kender man forskel på en to- og trestjernet vin? Og giver det overhovedet mening at give stjerner? Den rutinerede vinanmelder kigger sig selv i kortene i et nyt afsnit af 'Hvad drikker Lillelund?'

Der smages også på en Domaine Santa Duc, Gigondas fra 2010. Den er ikke til salg, men nyere årgange kan fåes hos Bichel.

4: Kan papvin være god vin?

4: Kan papvin være god vin?

July 4, 2019

Den er praktisk, nem og rummelig, men går du på kompromis med kvaliteten, når du køber papvin?

I et nyt afsnit af ’Hvad drikker Lillelund?’ fortæller Niels Lillelund dig, hvad du skal vide, når du vælger flaskerne fra.

Sammen med medvært Palle Weis smager han på bag-in-box vinen Domaine Remejeanne Côtes du Rhône fra 2018, der står til 375 kroner for fem liter hos Bichel og en Øko White Wine from Old Vines, der koster 110 kroner for tre liter i Rema.